Isnin, Disember 01, 2014

Penting ke kad perubatan takaful?

Kalau tanya saya, memang saya kata penting. Sebab saya sudah lihat sendiri bagaimana orang sekelilinga saya terpaksa keluarkan duit simpanan beribu-ribu RM semata-mata untuk bayar bil rawatan.
Pengalaman ahli keluarga

Pengalaman yang paling tak boleh nak lupakan bila ibu sendiri yang terkena. Masa itu saya baru lagi jadi ejen takaful. Bukan calang-calang penyakit, kanser payudara,

Memang menyesal tak sudah masa itu. Ape tidaknye, cadang nak ambikkan untuk ibu sendiri satu polisi asas (tanpa kad perubatan) dengan manfaat penyakit kritikal.

Sudahnya tiada langsung pampasan penyakit kritikal, malah bil pembedahan dan rawatan semuanya terpaksa tanggung sendiri. Berapa duit yang habis? Untuk rawatan dan pembedahan selama 3 hari di hospital sudah RM10 ribu. Itu harga tahun 2007.

Memang kebetulan ada duit simpanan sendiri dan boleh guna. Jadi boleh terus ke hospital swasta. Kalau ke hospital kerajaan, prosedur dan birokrasi perlu ditempuhi. Makan masa berbulan-bulan untuk dapatkan tarikh pembedahan.

Bagaimana situasi ketika itu kalau ada takaful dan kad perubatan?

Bil hospital ditanggung sepenuhnya oleh takaful. Kita cuma perlu bayar deposit (akan dapat semula).
Dapat pampasan penyakit kritikal sekurang-kurangnya RM5 ribu. (biasanya 10 ribu dan ketas begantung pada bayaran kita pada pengendali takaful)
Dapat elaun wad (paling kurang RM50) untuk satu hari.

Semua manfaat itu saya dan ibu saya tak dapat langsung! Sebab tak ada takaful.

Bila dah kena penyakit kritikal baru nak ambik takaful, nak ambik kad perubatan, minta maaf banyak-banyak. Memang tak akan diterima.

Makcik sendiri

Sebelum ibu saya kena, adiknnye (makcik saye) pun kena juga kanser payudara. Sama juga kes tak ada perlindungan takaful.

Cuma bezanya dia dapatkan rawatan di hospital kerajaan. Jadi lama dan agak leceh menunggu masa untuk pembedahan. Makan masa berbulan-bulan.

Tak ada duit pampasan. Semua kos tanggung sendiri. Cuma bil tak mahal kerana rawatan di hospital kerajaan.

Abang sendiri

Bukan abang saya yang sakit, tapi anak-anaknye. Terpaksa masuk wad berhari-hari sebab pneumonia.

Mujur ada takaful dan kad perubatan. Jadi boleh masuk ke hospital swasta dan bil ditanggung sepenuhnya oleh syarikat takaful. Tak ingat berapa jumlah bil. Tapi beribu-ribu RM juga buat tuntutan. Kalau bayar pakai duit sendiri memang bengkok jawabnya.

Anak sendiri

Apa nak buat. Nak dijadikan cerita anak sendiri pun sakit dan perlu masuk wad. Alhamdulillah sudah bersedia awal ambikkan takaful untuk mereka. Siapa sangka kan umur baru setahun dah kena masuk wad.

Sebelum ambik tu rasa macam berat juga. Ya lah sebab takaful + kad perubatan ni mahal sedikit. Mulanya ingat nak ambikkan takaful + rider yang biasa saje tanpa kad perubatan. RM100 pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak. Bila fikir balik apa yang dah jadi pada orang sekeliling, ambikkan juga kad perubatan.

Perancangan Allah kita tak tahu. Memang tak sangka guna juga kad tu walhal baru 5 bulan daftar. Kalau tak ambik dulu memang menyesal tak sudah.

Memang sedih anak sakit, cuma tak terasa terbeban sangat sebab tak perlu risaukan lagi bil rawatan yang kita kena bayar. Kalau tidak, sudahlah susah hati anak sakit, terpaksa cuti lagi, tambah lagi risau dan susah hati nak bayar bil hospital.Hospital kerajaan kan ada.?

Betul. Memang kita ada pilihan hospital kerajaan yang lebih murah dan percuma bagi kakitangan awam.

Tapi cuba fikir berapa ramai orang yang tertumpu ke sana?
Berapa orang yang perlukan rawatan kecemasan setiap hari di hospital kerajaan?
Berapa orang yang perlu dapatkan rawatan di wad setiap hari?
Adakah kemudahan mencukupi untuk semua orang?
Adakah perkhidmatan terbaik diberikan pada setiap orang?
Adakah cukup kakitangan untuk menguruskan pesakit di sana?

Bukan nak kata doktor dan jururawat hospital kerajaan tak bagus. Tapi bila sudah ramai sangat tertumpu ke sana, jadi prosedur agak lambat dan senarai menunggu memang panjang. Hal kecemasan pun terpaksa orang beratur. Berkejar-kejar doktor menjalankan tugas.

Jadi apa salahnya kita tak bebankan lagi hospital kerajaan yang dah sedia sesak dengan pergi dapatkan rawatan di hospital dan klinik swasta.

Tapi pilihan di tangan masing-masing.

* saya bayar RM150 sebulan untuk seorang anak. Takaful + medic pro rider (kad perubatan). Cover bil 300k seumur hidup. Bilik satu malam RM150. Tiada co-takaful. Taklah tinggi mana pun cover, tapi cukuplah setakat ini untuk mereka.

* termasuk sama manfaat badal haji, wakaf Quran dan korban. Kalau nak manfaat yang ini, RM50 sebulan pun dah boleh.

SMS, Whatsapp 012-7682615. Quotation percuma!

Tiada ulasan: